Talentontwikkeling via Judo Bond Nederland

Vanaf het najaar 2016 verandert het topjudolandschap in Nederland. Vanaf september trainen de senioren en de top van de junioren op NTC Papendal. Om de landelijke opleidingsstructuur in Nederland verder te optimaliseren, heeft de Judo Bond Nederland vier Regionale Training Centra (RTC) benoemd.

Op deze pagina informeren wij getalenteerde judoka’s van Judoschool Ichido en hun ouders/voogden, over de route die een getalenteerde judoka aflegt op het moment dat het talent is herkend door de JBN en als zodanig is geïdentificeerd.

Het uitgangspunt bij een RTC is talentontwikkeling.
Onder auspiciën van de Judo Bond Nederland krijgt een judoka op een RTC de mogelijkheid om, door deelname aan hoogwaardige
trainingen, het talent verder te ontwikkelen.
Hierop zijn drie leeftijdscategorieën van toepassing, te weten:
-15 jaar, -18 jaar en -21 jaar. In maart 2016 heeft het bondsbestuur van de Judo Bond Nederland vier RTC benoemd.

Overzicht RTC Contact
RTC Noord Oost (Heerenveen) rtc.no@jbn.nl
RTC Noord West (Haarlem) rtc.nw@jbn.nl
RTC Zuid Oost (Eindhoven) rtc.zo@jbn.nl
RTC Zuid West (Rotterdam) rtc.zw@jbn.nl

Behalve op het RTC, waar een trainingsprogramma wordt aangeboden voor alle leeftijdscategorieën, is per RTC een aantal (sub)locaties benoemd waar voor -15 jaar en (optioneel) -18 jaar (ochtend)trainingen worden aangeboden. Deze locaties vallen onder regie van het RTC, waardoor het aangeboden programma per locatie kan verschillen.

Overzicht locaties
RTC Noord Oost – Heerenveen
Sublocaties: Emmen, Enschede, Groningen, Heerde

RTC Noord West – Haarlem
Sublocaties: Alkmaar, Amsterdam, Nieuw-Vennep

RTC Zuid Oost – Eindhoven
Sublocaties: Berlicum, Echt, Goirle, Nijmegen

RTC Zuid West – Rotterdam
Sublocaties: Den Haag, Goes

Het bondsbestuur heeft opdracht gegeven om te onderzoeken of in de regio Midden Nederland een programma -15 jaar en/of
-18 jaar opgezet kan worden. Dit zou een initiatief moeten zijn van de judobond in samenwerking met RTC-aanvragers Midden-Nederland en Leusden. Een start per september 2016 is echter niet haalbaar gebleken.

Uitnodiging RTC
Een talent kan op drie manieren worden uitgenodigd voor RTC-trainingen. Judoka’s die een medaille hebben behaald op een districtskampioenschap -15, -18, -21 zullen worden uitgenodigd voor een RTC-training. De locatie waar de judoka deze training gaat volgen, wordt in eerste instantie bepaald door het postcodegebied waarin de judoka woonachtig is.

Een tweede mogelijkheid is op persoonlijke uitnodiging van de door de judobond aangestelde RTC trainer/coach. De betreffende clubcoach wordt hierover altijd vooraf geïnformeerd. De derde en laatste mogelijkheid om uitgenodigd te worden is op voordracht van een clubcoach. Indien de clubcoach van mening is dat het voor de ontwikkeling van de judoka goed is om een RTC-training te volgen, kan dit worden voorgelegd aan de RTC trainer/coach.

 

Vervolg
Afhankelijk van persoonlijke ontwikkeling kan een judoka op voordracht van de door de judobond aangestelde RTC trainer/coach in aanmerking komen voor een fulltime
trainingsprogramma (ochtend- én avondtrainingen) binnen het RTC en deelname aan internationale toernooien.

Voor judoka’s in de leeftijdscategorieën -18 en -21 is deelname aan RTC-trainingen verplicht om in aanmerking te komen voor uitzendingen naar toernooien. Voor judoka’s tot 15 jaar zit er geen internationaal vervolg aan de RTC-trainingen. Wel wordt voor deze groep minimaal twee keer per jaar een trainingsdag georganiseerd op het NTC Papendal.

Rol club
Als club speelt Judoschool Ichido een onmisbare rol in de ontwikkeling van een talentvolle judoka. Om die reden is de
clubcoach/judoleraar altijd welkom bij RTC-trainingen waar de judoka’s aan deelnemen. Tot en met de -18 kunnen judoka’s ook bij uitzendingen begeleid worden door de clubcoach/judoleraar.
We benadrukken dat de judoka te allen tijde lid blijft van de eigen club en dus niet van een RTC.

Eigen bijdrage
Om het trainingsprogramma te faciliteren en de talentherkenning en -ontwikkeling te waarborgen wordt aan iedere deelnemer een bijdrage per maand gevraagd. De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van leeftijdscategorie en programma (inclusief of exclusief ochtendprogramma).

Categorie                                               -15 jr/-18jr/-21jr
Bijdrage avondprogramma (parttime)      
€ 10  /€ 20/€ 25
Bijdrage ochtendprogramma (fulltime)*   
€ 10  /€ 10/€ 10
*Indien een judoka een extra bijdrage voor een LOOT-school betaalt, wordt alleen de bijdrage voor een avondprogramma in
rekening gebracht.

 

Communicatie
Indien een judoka van Judoschool Ichido wordt uitgenodigd ontvangt hij/zij vanuit de judobond een persoonlijke uitnodiging.
De verdere communicatie met de judoka verloopt via het RTC.

 

Voor judolessen en meer in Wageningen & Bunnik